YOU ARE ON THE STAGING WEBSITE
Professional Oral Care Learning
Wpływ sposobu żywienia na skład śliny i mikrobiom jamy ustnej

Wpływ diety na skład śliny i mikrobiom jamy ustnej

Ślinianki produkują od 1-1,5 l śliny dziennie, a jej ilość zależy od podaży wody, liczby posiłków, rodzaju spożywanych produktów. Ślina w 99% składa się z wody ale to pozostałe składniki odgrywają kluczową rolę w regulacji mikrobiomu w jamie ustnej oraz pH śliny. Zatem jaki model diety powinien być rekomendowany w kontekście wsparcia dla korzystnego mikrobiomu? Czy wegetarianie mają wyższe ryzyko próchnicy? Czy osoby stosujące diety o zmienionej konsystencji wydzielają mniej śliny? Czy stosując odpowiednią dietę poprzez wpływa na mikrobiom jamy ustnej możemy zmniejszyć ryzyko rozwoju chorób neurologicznych czy po prostu zachłystowego zapalenia płuc? Jakie czynniki prowadzą do dysbiozy w jamie ustnej? Czy niedobory witamin mogą mieć coś wspólnego z próchnicą? W jaki sposób dieta bogata w argininę wpływa na pH śliny? Podczas wykładu prelegentka postara się w pełni odpowiedzieć na powyższe pytania w oparciu o wyniki badań naukowych, choć nadal wokół tego tematu jest wiele wątpliwości.

Materiał edukacyjny pomoże:

  • dowiedzieć się, jak ślinianki wpływają na produkcję śliny i jakie czynniki, takie jak podaż wody i rodzaj diety, mają na to wpływ
  • zrozumieć rolę składników śliny w regulacji mikrobiomu jamy ustnej oraz pH śliny
  • poznać rekomendacje dotyczące modelu diety wspierającego korzystny mikrobiom jamy ustnej
  • dowiedzieć się, czy wegetarianie mają wyższe ryzyko próchnicy oraz jak dieta o zmienionej konsystencji wpływa na wydzielanie śliny
  • zrozumieć, w jaki sposób dieta może wpływać na mikrobiom jamy ustnej i zmniejszać ryzyko rozwoju chorób neurologicznych oraz zachłystowego zapalenia płuc
  • poznać czynniki prowadzące do dysbiozy w jamie ustnej oraz związek między niedoborami witamin a próchnicą
  • nauczyć się, jak dieta bogata w argininę wpływa na pH śliny
Te treści mają pomóc w poszerzaniu wiedzy na temat zdrowia jamy ustnej. Zostały przygotowane przez eksperta, który wyraża swoje własne opinie i poglądy. Nie są one zamiennikiem profesjonalnej porady, diagnozy czy leczenia i mogą nie odzwierciedlać w pełni stanowiska firmy Colgate-Palmolive.

Ekspert

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

Więcej wykładów dr n. o zdr. Magdalena Milewska

Dr n. o zdr. Magdalena Milewska

Dietetyk z wieloletnim doświadczeniem klinicznym, specjalizujący się w żywieniu chorych onkologicznych, neurologicznych i osób starszych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zaburzenia połykania.Adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Universitat Autonoma di Barcelona. Ukończyła liczne kursy akredytacyjne m. in. w zakresie klinicznej oceny zaburzeń połykania oraz liczne kursy specjalistyczne w obszarze żywienia klinicznego. Autorka licznych programów edukacyjnych, podręczników oraz wielu publikacji naukowych poświęconych zaburzeniom połykania u chorych z chorobami demielinizacyjnymi, po udarach mózgu, a także po operacjach w obszarze głowy i szyi.

  • Język: Polski
  • Data rozpoczęcia: piątek, 13. września 2024

Kategorie

Dodaj komentarz

Some text some message..