YOU ARE ON THE STAGING WEBSITE
Professional Oral Care Learning
Wpływ współczesnej diety na stan zębów a ewolucyjne mechanizmy przystosowawcze.

Przedmiotem webinaru będzie omówienie problematyki erozji kwasowej szkliwa oraz nadwrażliwości zębiny jako konsekwencji diety człowieka w XXI wieku w świetle teorii ewolucji.

Czy zęby to tylko narzędzia do rozdrabniania pokarmu? Jak ich obecność lub brak wpływa na naszą gospodarkę metaboliczną? Czy ludzkość od zawsze boryka się z problemem chorób zębów? Jaki wpływ na stan zębów mają nasze dzisiejsze nawyki dietetyczne? Przemysł spożywczy oraz mechanizmy rynkowe rządzą się swoimi prawami a cukier po prostu dobrze się sprzedaje. Problem uzależnienia od cukru dotyczy już nie tylko dorosłych, lecz coraz większej liczby dzieci. Czy nasze zęby mają szansę wyjść z tego cało?

Podczas wykładu zostaną omówione wskazówki dietetyczne oraz najnowsze wytyczne dotyczące profilaktyki erozji szkliwa i nadwrażliwości zębiny.

Materiał edukacyjny pomoże:

  • wyjaśnić, jakie funkcje pełnią zęby w gospodarce metabolicznej, poza ich podstawową rolą w rozdrabnianiu pokarmu
  • opisać, jak problemy zdrowotne związane z zębami ewoluowały na przestrzeni dziejów
  • poznać sposoby oceny wpływu współczesnych nawyków dietetycznych, w tym uzależnienia od cukru, na zdrowie zębów
  • zastosować najnowsze wytyczne dotyczące profilaktyki erozji szkliwa i nadwrażliwości zębiny
  • opracować strategie żywieniowe, które mogą pomóc w ochronie zębów przed szkodliwymi skutkami diety
Te treści mają pomóc w poszerzaniu wiedzy na temat zdrowia jamy ustnej. Zostały przygotowane przez eksperta, który wyraża swoje własne opinie i poglądy. Nie są one zamiennikiem profesjonalnej porady, diagnozy czy leczenia i mogą nie odzwierciedlać w pełni stanowiska firmy Colgate-Palmolive.

Ekspert

dr n. med. Anna Lehmann

Więcej wykładów dr n. med. Anna Lehmann

dr n. med. Anna Lehmann
Dr n. med. Anna Lehmann ukończyła w 2006 r. studia dentystyczne na Uniwersytecie Medycznym im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu. Od 2009 r. zajmuje się pracą kliniczną oraz naukowo – dydaktyczną w Klinice Stomatologii Zachowawczej i Endodoncji Uniwersytetu Medycznego w Poznaniu.
W 2016 r. uzyskała tytuł specjalisty w dziedzinie stomatologii zachowawczej z endodoncją oraz stopień doktora nauk medycznych za rozprawę na temat powiązania stanu jamy ustnej z otyłością. Praca naukowa dr Anny Lehmann oscyluje wokół szeroko rozumianej profilaktyki, odbudowy zębów za pomocą materiału kompozytowego oraz jakości kształcenia przeddyplomowego lekarzy dentystów. Praca dydaktyczna to przede wszystkim zajęcia ze studentami stomatologii 4 i 5 roku oraz tutoring w przygotowywaniu studentów do konkursów krajowych i międzynarodowych. Dr n. med. Anna Lehmann prowadzi również własną praktykę stomatologiczną.

  • Język: Polski
  • Data rozpoczęcia: 2024-10-16 17:00:00

Dodaj komentarz

Some text some message..