Nawyki żywieniowe Polaków i ich wpływ na rozwój próchnicy zębów
Wykład dotyczy zwyczajów żywieniowych mających wpływ na rozwój próchnicy. Do niekorzystnych czynników związanych z dietą należy spożycie wolnych cukrów, przede wszystkim sacharozy, słodzonych napojów, a także pokarmów kleistych i retencyjnych. Bardzo niekorzystne z punktu widzenia ryzyka rozwoju próchnicy jest także spożywanie kwaśnych napojów i pokarmów, a ponadto zbyt krótkie przerwy między posiłkami uniemożliwiające przywrócenie prawidłowego pH w jamie ustnej. Z kolei korzystne jest zapewnienie odpowiedniej podaży błonnika, fluoru, białka zawierającego argininę, mleka i produktów mlecznych. Przedstawione zostaną również wyniki badań naukowych dotyczących zwyczajów żywieniowych Polaków mogących mieć wpływ na rozwój próchnicy.
Materiał edukacyjny pomoże:
- dowiedzieć się, jakie zwyczaje żywieniowe mają wpływ na rozwój próchnicy, w tym negatywne skutki spożycia wolnych cukrów, zwłaszcza sacharozy
- poznać niekorzystne czynniki związane z dietą, takie jak spożycie słodzonych napojów oraz pokarmów kleistych i retencyjnych
- zrozumieć, dlaczego spożywanie kwaśnych napojów i pokarmów zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy oraz jak zbyt krótkie przerwy między posiłkami wpływają na pH w jamie ustnej
- nauczyć się, jakie elementy diety są korzystne dla zdrowia jamy ustnej, w tym odpowiednia podaż błonnika, fluoru, białka zawierającego argininę oraz produktów mlecznych
- zapoznać się z wynikami badań naukowych dotyczących zwyczajów żywieniowych Polaków i ich wpływu na rozwój próchnicy
Ekspert

dr n. o zdr. Magdalena Milewska
Więcej wykładów dr n. o zdr. Magdalena MilewskaDr n. o zdr. Magdalena Milewska
Dietetyk z wieloletnim doświadczeniem klinicznym, specjalizujący się w żywieniu chorych onkologicznych, neurologicznych i osób starszych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zaburzenia połykania.Adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Universitat Autonoma di Barcelona. Ukończyła liczne kursy akredytacyjne m. in. w zakresie klinicznej oceny zaburzeń połykania oraz liczne kursy specjalistyczne w obszarze żywienia klinicznego. Autorka licznych programów edukacyjnych, podręczników oraz wielu publikacji naukowych poświęconych zaburzeniom połykania u chorych z chorobami demielinizacyjnymi, po udarach mózgu, a także po operacjach w obszarze głowy i szyi.

Dodaj komentarz