YOU ARE ON THE STAGING WEBSITE
Professional Oral Care Learning
Zwyczaje żywieniowe Polaków i ich wpływ na rozwój próchnicy

Nawyki żywieniowe Polaków i ich wpływ na rozwój próchnicy zębów

Wykład dotyczy zwyczajów żywieniowych mających wpływ na rozwój próchnicy. Do niekorzystnych czynników związanych z dietą należy spożycie wolnych cukrów, przede wszystkim sacharozy, słodzonych napojów, a także pokarmów kleistych i retencyjnych. Bardzo niekorzystne z punktu widzenia ryzyka rozwoju próchnicy jest także spożywanie kwaśnych napojów i pokarmów, a ponadto zbyt krótkie przerwy między posiłkami uniemożliwiające przywrócenie prawidłowego pH w jamie ustnej. Z kolei korzystne jest zapewnienie odpowiedniej podaży błonnika, fluoru, białka zawierającego argininę, mleka i produktów mlecznych. Przedstawione zostaną również wyniki badań naukowych dotyczących zwyczajów żywieniowych Polaków mogących mieć wpływ na rozwój próchnicy.

Materiał edukacyjny pomoże:

  • dowiedzieć się, jakie zwyczaje żywieniowe mają wpływ na rozwój próchnicy, w tym negatywne skutki spożycia wolnych cukrów, zwłaszcza sacharozy
  • poznać niekorzystne czynniki związane z dietą, takie jak spożycie słodzonych napojów oraz pokarmów kleistych i retencyjnych
  • zrozumieć, dlaczego spożywanie kwaśnych napojów i pokarmów zwiększa ryzyko rozwoju próchnicy oraz jak zbyt krótkie przerwy między posiłkami wpływają na pH w jamie ustnej
  • nauczyć się, jakie elementy diety są korzystne dla zdrowia jamy ustnej, w tym odpowiednia podaż błonnika, fluoru, białka zawierającego argininę oraz produktów mlecznych
  • zapoznać się z wynikami badań naukowych dotyczących zwyczajów żywieniowych Polaków i ich wpływu na rozwój próchnicy
Te treści mają pomóc w poszerzaniu wiedzy na temat zdrowia jamy ustnej. Zostały przygotowane przez eksperta, który wyraża swoje własne opinie i poglądy. Nie są one zamiennikiem profesjonalnej porady, diagnozy czy leczenia i mogą nie odzwierciedlać w pełni stanowiska firmy Colgate-Palmolive.

Ekspert

dr n. o zdr. Magdalena Milewska

Więcej wykładów dr n. o zdr. Magdalena Milewska

Dr n. o zdr. Magdalena Milewska

Dietetyk z wieloletnim doświadczeniem klinicznym, specjalizujący się w żywieniu chorych onkologicznych, neurologicznych i osób starszych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na zaburzenia połykania.Adiunkt w Zakładzie Dietetyki Klinicznej Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, członek Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu. Absolwentka Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego oraz Universitat Autonoma di Barcelona. Ukończyła liczne kursy akredytacyjne m. in. w zakresie klinicznej oceny zaburzeń połykania oraz liczne kursy specjalistyczne w obszarze żywienia klinicznego. Autorka licznych programów edukacyjnych, podręczników oraz wielu publikacji naukowych poświęconych zaburzeniom połykania u chorych z chorobami demielinizacyjnymi, po udarach mózgu, a także po operacjach w obszarze głowy i szyi.

  • Język: Polski
  • Data rozpoczęcia: piątek, 13. września 2024

Kategorie

Dodaj komentarz

Some text some message..